10 tips för mer energi!

10 tips för mer energi!

Oct 11, 2023

Gå från trött som attan till pigg som ett energiknippe, kom dock ihåg att det krävs både tid och tålamod för att göra en förändring.


Här är mina 10 tips från mig till dig:


1. Prioritera din sömn. Se till att du får tillräckligt med sömn varje natt, vanligtvis 7-9 timmar för vuxna. En god natts sömn är avgörande för att återställa och ladda upp energinivåerna. Det är verkligen så viktigt, jag vet för i många år sov jag inte alls. Utan sömn och återhämtning kommer du vara trött under hela dagen.Ett super tips här är att börja med magnesium med högt upptag, det har hjälpt mig ENORMT!


2. Ät en balanserad kost. När man är trött brukar det även vara jobbigt att laga bra mat. Försök se till att du äter näringsrik mat som ger dig tillräckligt med energi och som du mår bra av. När jag tog bort gluten i min kost så blev jag faktiskt piggare, inte direkt men efter en tid och jag slapp svullnaden i kroppen som jag fick av just gluten, en annan sak är att jag slapp gå omkring med gaser i magen hela dagarna.

3. Drick tillräckligt med vatten.Detta är väldigt viktigt och särskilt om du jobbar i en lokal med torr luft. Vätskebrist kan orsaka trötthet och påverka din energinivå. Se till att du dricker tillräckligt med vatten under dagen, Många får ont i huvudet när de dricker för lite så istället för att ta en tablett, prova fylla på med vatten så brukar huvudvärken lägga sig.


4. Träna regelbundet.Det som man verkligen oftast inte orkar när man är trött. Men fysisk aktivitet ökar blodflödet och frigör endorfiner som kan ge dig energi och förbättra ditt välbefinnande. Hitta en träningsrutin som passar dig och gör det till en del av din dagliga rutin. Men framförallt hitta ngt som du älskar det kan vara allt från promenader till dans, ngt som fyller ditt energikonto.

5. Undvik överdriven stress. Långvarig stress kan göra dig utmattad och dra ner energinivåerna. Hitta sätt att hantera och minska stress i ditt liv genom exempelvis meditation, djupandning eller avkopplande aktiviteter som yoga eller promenader i naturen. Men här vill jag även fylla på med pauser, våga trycka på pausknappen och ta små pauser under dagen. Är du på jobbet och har svårt att ta paus, gå på toaletten och dra 5 djupa andetag så får du in en liten mikropaus. Det är bättre än inget.


6. Undvik energidrycker och koffeinmissbruk. Herregud vad folk dricker kaffe och energidrycker. Att förlita sig på energidrycker och koffein för att öka energinivåerna kan vara kontraproduktivt i längden. De kan ge en kortvarig energikick men leder till en nedgång senare. Försök att begränsa intaget av dessa och istället söka mer naturliga sätt att öka energin. Jag själv kör på b-vitamin komplex som faktiskt är dom som på ett naturligt sätt ökar vår energi när vi är i stress men även när vi har mkt som händer runt om oss så förbrukar vi b-vitaminerna i ett rasslande tempo och det gör oss trötta. Jag älskar b-vitaminer och fyller på under dagen när det behövs.


7. Ta regelbundna pauser. Skrev ju lite om det innan men här kommer det igen. Att ständigt arbeta utan pauser kan leda till utmattning. Ta korta raster under dagen för att sträcka på benen och koppla bort från arbete eller andra uppgifter. När du har lunchrast eller rast ta paus, jobba inte. Det är viktigt på riktigt.


8. Planera dina dagar. Ha en tydlig planering och struktur för din dag. Genom att organisera dina uppgifter kan du undvika att känna dig överväldigad och uttröttad. Prioritera och bryt ner dina uppgifter i hanterbara delar. Kanske kan du tom ta bort ngt som inte är så viktigt eller flytta det till en annan dag. Kolla även över om du kan ta hjälp om din kalender är fullsmockad, BE OM HJÄLP!


9. Sätt gränser. Lär dig att säga nej till för mycket att göra och ta på dig mer än du kan hantera. Att sätta gränser hjälper dig att undvika stress och överansträngning.


10. Umgås med positiva människor. Att omge sig med positiva och stöttande människor kan ha en betydande inverkan på din energinivå och humör. Se till att spendera tid med människor som får dig att känna dig inspirerad och uppiggad. Det gör verkligen skillnad i livet.


Kom ihåg att alla är unika även du och det kan ta lite tid att hitta strategier och rutiner som fungerar bäst för dig.

Var snäll mot dig själv och ta små steg för att öka din energi över tid.


Här kommer även ett litet erbjudande till dig:


Jag bokar gärna in ett samtal med dig, jag jobbar nämligen som coach och rådgivare mot personer i utmattning och stress. Det är det jag brinner för. Jag ger alltid bort ett första samtal gratis för att se hur jag kan hjälpa på bästa sätt. Jag vet även att många inte orkar prata, det är ok. Skicka mig bara ett mail så tar vi det därifrån. Ett samtal kan förändra mycket, glöm inte det.


Ni kan maila mig på [email protected]


Eller boka ert samtal här!Kram och kärlek/Johanna