Du är viktigast

Du är viktigast

Jan 21, 2019

Vad gillar du att göra, vad ger dig energi, kraft och ork?

Bland alla saker i vårt liv är det så otroligt lätt att glömma bort sig själv och vad man mår bra av. vem är jag egentligen och vad älskar jag att göra?

Väldigt många i utmattning har lättare att ta hand om andra än sig själv, men vad händer om du bara rusar på och aldrig tar hand om dig? Om du aldrig gör ngt som ger dig energi, kraft och ork?

Troligtvis så återhämtar du dig inte och kommer att vara kvar i samma mående år ut och år in...

Det är så otroligt viktigt att du gör det, att du finner tid för dig. Genom att göra det så kommer du lättare ta hand om andra också!

Det är så rätt att tänka att om jag säger nej till andra säger jag mer ja till mig. Jag älskar dom orden.

Ett stort steg i att ta hand om sig själv handlar preic om det, om att våga säga nej!

Det där otroligt svåra ordet, som behövs men används för lite.

-NEJ!

Många har svårt att säga nej till andra, både privat men även i jobbet!

Jag pratar med många människor i mitt jobb och väldigt många har det problemet, jag har själv även varit där. Och jag halkar även dit ibland fortfarande.

Jag har extremt svårt fortfarande att säga nej till min man när han vill ha med mig till diverse byggfirmor, jula, byggtema, k-rauta. Butiker jag inte alls gillar att vara på men jag hänger med som stöd.

Vilket är galet, jag har blivit bättre, men jag hänger fortfarande där rätt ofta.

Som jag skrev innan. Om du vågar säga nej så kommer du att säga ja till dig själv!

Ett nej betyder alltså ja till annat.

Jag kan ge lite mer exempel ur mitt liv...

På jobbet var jag alltid den duktiga, effektiva, idesprutande människan som alltid hjälper andra med deras uppgifter. Väldigt ofta för att dom ska hinna med sitt jobb eller bara för att det är ett så roligt samarbete.

När jag nu gjorde det så fick jag jobba extremt mycket mer tid för att hinna med mina egna uppgifter! Det ledde till utebliven lunch, för kort rast och att jag nästan alltid måste jobba över!

Innan jag fick barn jobbade jag alltid över och efter barnen jobbade jag alltid när dom somnat eller om dom hade annat för sig. 

Det var aldrig tal om lunchrast med promenader eller annat, vilket skulle ha vart väldigt smart att lägga in för att återhämta sig, orka och få lite frisk luft och mer energi. Hur du än har det på jobbet våga säga nej, så du hinner ta hand om dig!

Jag vet att det är skit svårt….

Privat så kan det handla om att en vän vill träffas och prata, du känner att du inte hinner eller orkar! Men du gör det ändå, direkt, utan att fråga om ni kan ta det en annans dag osv.

I hemmet finns det massor av situationer där man kan börja säga nej för att säga mer ja till sig själv! Kanske kan hela familjen börja städa tillsammans, kanske kan man hjälpas åt med tvätt osv…

Hur tar du hand om dig, när du tar hand om dig?

Så viktigt att hitta en balans och se vad du behöver men allting så får dig att må bra är ju toppen! Det är ingen vi vet utan det vet bara du!

Kanske gillar du att:

  • baka
  • Träna
  • Promenera
  • Sy

Du förstår, det gäller att du gör det du mår bra av!

Vet du inte det? Då kan du börja med att sätta dig ner och skriva ner vad du gillar att göra och vad du vill ha mer av i ditt liv!

Då kommer du lätt att se vad du ska säga mer ja till.

Kärlek/Johanna