Förlåtelse!

Förlåtelse!

May 27, 2024

Att förlåta sig själv och andra är kraftfullt, skit svårt, viktigt och otroligt utmanade men det kommer att frigöra dig från negativa känslor och låta dig gå vidare med ditt liv. Att bära på skuldkänslor, ilska eller hat mot sig själv eller andra är en tung börda som hindrar oss från att leva fullt ut och hitta inre frid.


Det begränsar och kan verkligen ställa till det för oss i livet om vi inte tar tag i våra känslor.

Så att jobba med förlåtelse är super viktigt på alla sätt och vis, enligt mig. Det är en av dom viktigaste delarna i mitt jobb för att bli frisk från min utmattning.
Om man inte jobbar med det så kommer känslan ligga där och känns ibland mer ibland mindre, men har man inte förlåtit så kommer känslorna att komma åter vid olika tillfällen. Ibland när man minst anar det, det kan bli riktigt jobbigt och ofta fattar man inte varför känslan kommer.


Genom att jobba med sig själv och förlåtelse kan vi släppa taget om det förflutna och skapa utrymme för helande och personlig tillväxt och skapa även utrymme för nuet. Jag tycker nuet är det viktigaste vi har, det som varit har varit och är en del av vår historia och framtiden vet vi ingenting om, så varför inte leva NU?

Att förlåta sig själv handlar om att acceptera sina misstag och brister, att ta ansvar för sina handlingar och att ge sig själv tillstånd att göra fel och lära av dem.
Det handlar om att sluta straffa sig själv för det som har hänt och istället öppna sitt hjärta för självkärlek och medkänsla.
Att förlåta sig själv är en akt av självbekräftelse och självrespekt, där man väljer att se sig själv som värdig och värdefull oavsett sina misstag.


Att förlåta andra kan vara lika utmanande, men lika befriande. Att släppa taget om gammalt agg och bitterhet kan öppna dörrar till nya relationer och möjligheter.
Att erkänna att människor är mänskliga och kan göra fel kan bidra till att förstå och acceptera deras handlingar, även om de har sårat oss på något sätt.
Att inte längre hålla fast vid den negativa energin som en oförlåten situation eller person genererar kan frigöra oss från bördan av gamla konflikter och låta oss gå vidare med lätthet och frid i hjärtat.


Förlåtelse är inte att glömma eller ursäkta det som har skett, utan att välja att släppa taget om det som tynger oss ned. Det tycker jag är viktigt på riktigt, att välja att släppa taget.


Det är en process som kräver tid, tålamod och medkänsla - både gentemot sig själv och andra.
Att förlåta är att ge sig själv och andra en ny chans, att öppna upp för helande och frid och att skapa utrymme för kärlek och försoning.
Genom att praktisera förlåtelse kan vi släppa taget om det förflutna och låta ljuset och kärleken komma in i våra liv, vilket kan leda till en mer harmonisk och meningsfull tillvaro.


Att öva sig i att förlåta är en personlig resa som kräver medvetenhet, tålamod och massa övning.
Här är några sätt som kan hjälpa dig att träna på att förlåta både dig själv och andra:


 1. Självreflektion: Ta dig tid att reflektera över de situationer där du känner att förlåtelse behövs, både gentemot dig själv och andra. Försök att förstå dina egna känslor och reaktioner samt varför du har svårt att släppa taget.


 2. Acceptans: Acceptera att det som har hänt inte kan ändras och att det är meningsfullt att släppa taget. Acceptera även dina egna brister och mänsklighet, och ge dig själv tillstånd att göra misstag.


 3. Fokusera på nuet: Sluta återuppleva det förflutna och fokusera istället på nuet. Genom att vara närvarande i stunden kan du släppa taget om det som har hänt och öppna dig för helande och försoning.


 4. Uttryck dina känslor: Tillåt dig själv att känna och uttrycka dina känslor, oavsett om det är ilska, sorg eller besvikelse. Att ventilera dina känslor kan hjälpa dig att bearbeta dem och släppa taget.


 5. Sök stöd: Prata med en nära vän, terapeut eller rådgivare om dina känslor och svårigheter med förlåtelse. Att dela dina tankar med någon annan kan ge dig perspektiv och stöd på din väg mot förlåtelse.


 6. Öva med medkänsla: Träna på att ha medkänsla både med dig själv och andra. Försök att se situationen från den andras perspektiv och förstå deras handlingar utan att döma. Ha medkänsla för dig själv och ge dig själv tillstånd att göra fel.


  Genom att regelbundet öva på att förlåta, både dig själv och andra, kan du gradvis befria dig från gamla bördor och skapa utrymme för mer harmoni och frid i ditt liv.


  Kom ihåg att förlåtelse är en process och att det kan ta tid att lära sig att släppa taget och öppna upp för helande och försoning, men det går.
  Allt går men ge det tid och tålamod och ge dig själv massa kärlek.


  Har du hört detta ordspråk, jag gillar det:


  KRAM Johanna


  Ps. Det går boka in ett gratis samtal med mig om du vill, jag har tagit bort min bokningskalender och kör alla bokningar via mail.

  Maila mig så kommer vi överens om en tid. Här finns jag: [email protected]