Fyrkantsandning

Fyrkantsandning

Mar 18, 2019

Hur andas du när du är stressad och hur andas du som “vanligt”?

Det är sjukt svårt att veta och reflektera över när man är mitt i det, men försök känna efter...

Vid stress andas vi högt och fort uppe i vår bröstkorg. Det bästa är att andas långsamt och långt ner i magen med hjälp av diafragman. Det är faktiskt inte det enklaste och många andas idag “fel”.

Jag skriver vid stress, men till saken hör den att många andas alltid på detta vis.

Ett sätt att ta till mot detta är att andas i fyrkant. 

Fyrkantsandning får dig att slappna av i kropp och knopp. Du hjälper ditt hjärtat att slå lugnare och dina andetagen blir djupna. Det här sättet att andas kan du ta till varje gång du känner att dig stressad, får panik eller helt enkelt bara vill slappna av.

Hur gör man då när man andas i fyrkant?

Leta upp något som är en fyrkant. Det kan vara ett papper, ett fönster, en duk – ja, du fattar! Har du inget fyrkantigt i närheten så blunda och föreställ dig en.

Följ med blicken/tanken den vänstra sidan nedifrån och upp medan du andas in långsamt genom näsan. Räkna under tiden långsamt till fyra.

Låt blicken/tanken följa linjen från det övre vänstra hörnet till det över högra hörnet medan du håller andan och långsamt räknar till fyra.

Låt sedan blicken/tanken gå från det övre högra hörnet till det nedre högra hörnet medan du långsamt andas ut genom munnen och räknar till fyra.

Medan blicken/tanken går tillbaka till det vänstra nedre hörnet håller du andan i fyra sekunder.

Upprepa övningen under några minuter eller så länge som det passar dig.

Fyrkantsandning kan kännas extremt stressande i början, men är super för att varva ner. Så träna på denna andning och använd den i vardagen. Den är grym.

Kärlek Johanna