Jag är en sån som inte sover!

Jag är en sån som inte sover!

May 20, 2019

Jag är en sån som sover dåligt, som alltid sovit dåligt och som sover sämre ju mer utrymme sömnen får ta.

Som tur var har jag jobbat mig ur denna gräsliga sömnbrist historia som jag bär på.

Jag är fri från den nu, men jag vet hur jäkligt det är.

När jag var sjuk och när det var som värst så upplever jag att ju mer tid jag la på att få hjälp med sömnen och att få det att funka ju mer stress att lyckas och prestera även där.

Så ju mer utrymme mina sömnbesvär fick ta ju sämre sov jag.

Jag jobbade oerhört mycket innan jag skulle sova med att bli stressad över vad som händer om jag inte sover. Hur ska jag orka mötet imorgon? Jag kommer inte orka stiga upp? Jag som ska köra bil så långt? Hur ska jag orka städa? osv…

När jag låg där i sängen för att sova så började jag komma på idéer och lösa problem och bli orolig för att jag inte skulle komma ihåg lösningen dagen efter.

Sen mitt i denna röra så började sambon snarka och då blev det panik över det och inte bara panik utan då började även puttandet i hans mage så han skulle sluta. 

När han slutat låg jag bara o väntade på att det skulle börja låta igen.

Då kom tankarna på att tänk om han snarkar hela natten så jag inte kan sova och då kommer jag inte orka….du fattar! Det bara gick runt runt. 

Det var sjukt hemskt, en av dom värsta sakerna jag upplevt är just sömnbesvär.

Det är så viktigt att våra kroppar få vila på natten och verkligen får återhämta sig.

Allt fokus blir på sömnen och när man ska kunna sova eller vila.

Det tar över hela livet. Så blev det för mig. Vet du att sömnbrist är farligt? Men på vilken nivå och hur farligt är det egentligen? 

Jag tänker att alla som läser detta vet att för lite sömn kan påverka vår hälsa, men nu kommer inte jag att skriva om nån natt här och där utan när man på riktigt lider av sömnbrist.

Hur kan det påverka dig? Kan det leda till sjukdomar? 

Sömnen är viktig för oss på natten när vi sover så jobbar kroppen med att återställa och reparera våra celler, vi bearbetar det vi varit med om under dagen och laddar om vår hjärna, våra inre organ jobbar för att återhämta oss plus massa annat som sker på natten. Men att kroppen behöver sömn, det vet vi.

Om man tittar på vad som rekommenderas till oss så är det för en vuxen människa mellan 7-9 timmar per natt som är optimalt. Det finns även studier som visar på att mindre än 5 timmars sömn per natt inte är bra och att det faktiskt kan vara farligt för oss.

Det finns saker som kan påverka oss när vi sovit dåligt t ex så får vi sämre prestation, humörsvängningar dålig koncentration m.m. men finns det även andra sjukdomar som sömnbrist kan leda till? Svaret är ja!

Ta din sömnbrist på allvar 

Det man sett är att brist på sömn kan leda till psykisk ohälsa, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, diabetes m.m.

Jag har ofta fått till mig ordspråket, sov på saken!

Och precis så är det faktiskt under natten sömn kan vi sova på saker och vakna upp efter en god natts sömn och ha lösningen.

Sömnen är så viktigt.

Många människor i utmattning som jag stöter på har sömnbesvär men har även gått upp mycket i vikt.

Att gå upp i vikt när man inte sover är inget ovanligt. Och ni ska veta att det finns en förklaring även till det. I vår kropp så har vi fullt med hormoner, vi har hormoner som jobbar med att hålla koll på våra hungers och mättnadskänslor.

Dessa hormoner heter leptin och Ghrelin. Vår viktiga sömn påverkar dessa nivåer i vår kropp. Många som sover dåligt och är i utmattning känner inte mättnadskänslor, det är vårt leptin som ska berätta för vår hjärna att nu har du käkat tillräckligt och är mätt.

Men sover du inte och är ständigt trött så funkar inte signalen till hjärnan. Ghrenlinet i din kropp kommer igång och nivåerna höjs i den kropp av detta hormon. Det är inte så himla bra för det hormonet är det som styr vår aptit och tar det över så kommer du känna dig hungrig och sugen mest hela tiden.

Du kommer alltså rent hormonmässigt att äta mer och ofta så gör man inte heller rätt val. Om sömnen är skit och hormonerna får sig ett spratt så ökar suget efter energirik mat. Din kropp kan alltså börja skrika efter snabba kolhydrater, socker och väldigt fet mat.

Sen finns det även ett till hormon i kroppen som heter kortisol, detta hormon brukar även kallas stresshormon. Detta hormon gör mycket i vår kropp men det lagrar även bukfett. Detta hormon kan även det stegra när du inte sover och då lagrar du alltså mera bukfett. 

Nu blev det mycket skrift om detta men det är för att precis såhär blev det för mig, jag blev större o större i min kropp i min utmattning trots att tyckte att jag gjorde alla rätt. Men när jag inte sov så blev ju hela systemet snurrigt.


Lite sömntips:

  • ha ett block o skriv upp det du tänker, det gjorde att jag kände mig trygg o slutade fundera så mycket. 
  • ha ett kraftord som du tar till för att bryta tankar som kommer. Mitt ord är: BRYT!
  • Varva ner innan sömn utan telefon o dator
  • ha lagom värme i sovrummet
  • ta en lugn promenad på kvällen innan sömn
  • ta magnesium innan sänggående


Jag har världens bästa mineraltillskott med bland annat magnesium som kan hjälpa dig med sömnen! ​Läs mer här

Kärlek/Johanna