Promenader är inte träning

Promenader är inte träning

Jan 29, 2018

Innan min utmattning tyckte jag att promenader inte var nog intensivt för att räknas som träning.

Träning skulle vara tungt, extremt svettigt och utpumpande. Om jag frågade ngn vad dom tränade och dom sa promenader så tänkte jag inom mig att är det verkligen träning?

Promenader var ett transportmedel och träning för latmaskar...Typ så…

Jag har alltid gillat träning. Jag har använt träning för att få ut min energi, ilska och för att komma i balans. En tid i livet gick även träningen överstyr och jag drog på mig lite överbelastningsskador, men det var en lärdom och jag har aldrig hamnat där igen.

Jag har också tidigare tränat för att vara smal, och det tog också över mina tankar. Så är det inte idag...

Jag började träna tidigt och har aldrig slutat träna förutom en period i livet då träning var att ta sig upp för att tömma diskmaskinen. Tanken av att gå på gym var som att bestiga världens högsta berg och löpning gav mig spagetti ben.

 Under den tiden började jag se vikten i att ta sig ut. Att ta dom där 5 minuters promenaden om det var det som gick. Men att verkligen göra det. Jag kommer ihåg att jag aldrig i hela mitt liv har fått utmana min trötta utpumpade kropp så mkt som under dessa korta mini promenader.

Som tur var bor vi nära skogen och jag började med att ta mig ut i skogen, sätta mig ner på en sten, andas och gå hem igen. Detta gjorde jag varje dag, och vet ni, efter ett tag så kändes det så skönt. Det var inte jobbigt och promenaden kunde utökas, men jag satt mig alltid ner en stund och njöt av naturen och där jag var.

Försökte andas och bara vara.

Detta var en stor del av min resa tillbaka till en piggare kropp. Att faktiskt börja gå ut, få frisk luft, bryta mönster och göra detta utan tvång. Det gav mig så mkt och jag vill verkligen rekommendera det till alla som är i utmattning. Försök ta er ut, det ni orkar, varje dag.

Ta det i ditt tempo och lyssna på din kropp. 

Vi vet att träning är en super medicin mot oro, ångest och utmattning. Men jag tror verkligen att man får tänka om vad man tycker är träning. Träning är promenader!

Jag gjorde så att jag promenerade varje dag med paus på lämpligt avslappnande ställe och när orken och energin kom tillbaka kunde jag öka tempot i mina promenader, så jag faktiskt fick upp pulsen lite grann och som många av er vet så springer jag med puls idag och det funkar hur bra som helst.

Men jag är inte rädd för att stanna av och njuta och jag lyssnar på kroppen. 

Jag har kontakt med många idag som är i utmattning där det är en kamp att ta sig ut på promenader, där det blir en press, där det är alltför jobbigt och där det inte prioriteras. Men när vi kommer fram till att 5 minuter räknas då börjar det hända ngt.

När man klär på sig, tar sig ut genom dörren, får lite frisk luft och går in igen. När man kan utöka dessa 5 min till 15 minuter för att sedan se dessa 15 min bli en halvtimme.

Kanske lägger man även till lite styrkeövningar, det är fantastiskt. Naturen är bra, promenader är fantastiskt och kroppen är ett härligt redskap som kan komma igen efter en utmattning. 

Kärlek/Johanna