Utmattningens tre faser

Utmattningens tre faser

Feb 11, 2019

Om man har haft det stressigt under en lång period, en period utan återhämtning och vila så kommer både knopp och kropp få det jobbigt!
Så är det bara, varken du vill eller inte.
Om kroppen och knoppen alltid gasar så blir den till slut överbelastad och stressen blir en sjukdom!
Detta gäller alla människor. De som gasar och gasar men tar sig tid för återhämtning kommer kanske leva väldigt stressigt men dom brakar aldrig in i väggen.
Men får de inte sin återhämtning så kommer det att ske förr eller senare.
Återhämtning kan ske på olika vis. Sömn är ju superviktigt, pauser under dagen, promenader utan att jobba samtidigt, en lunch utan att läsa mailen mm...
Jag tror du hänger med!

Får man inte sin återhämtning så händer det! Den berömda jävla sjukdomen utmattningssyndrom kan alla människor drabbas av.
Det som gäller för att bli godkänd för denna sjukdom är att vi ska ha gett sjukdomen minst 6 månader av våra liv, oftast så har den dock smugit runt mycket mycket längre än detta.
Många människor ser när dom blickar tillbaka att det är ett mönster under många år. Så var det för mig...
För mig handlade det inte om månader utan om just år!
Helt galet hur jag kört på år efter år, utan återhämtning. Jag är faktiskt förvånad att det inte brakade tidigare för mig.
Utmattningsdjävulen kan beskrivas i 3 olika faser. Dom här faserna kommer jag att ge nya tydliga namn, eftersom jag gillar tydlighet och tycker det är lite luddigt när man läser namnen som nån gett faserna utan att väga vara tydlig.
Bara så du ser hur jag ser på det...

Klicka här för att få mina 10 bästa tips vid utmattning.


1. Prestationsprinsessan fasen

Den första av utmattningens 3 faser är prodromalfasen, denna fas döper jag nu till prestationsprinsessan fasen! För det är just det det handlar om.
I denna fas kör du på som attan. Du kör över dig själv och ibland andra, utan att du hinner blinka o se det. Du säger ja till allt utan att tänka efter och du förstår inte varför du får värk, sömnbesvär, humörsvängningar mm!
Här dansar du efter prestation, berömmelse och efter att vara alla till lags. Till vilket pris?
Prestationsprinsessan fasen kan visas både som fysiska och psykiska symtom. Men det som är unikt här är att prinsessan dansar vidare och får vardagen att funka.
En del fattar efter ett tag att symtomen beror på stress och hinner dra i handbromsen, det gjorde inte jag.
Jag fattade ingenting! Jag bara gasade rätt in i nästa fas.


2. Gå in i väggen fasen

När man inte fattar något och fortsätter i samma tempo så kommer man tillslut, vare sig man vill eller inte in i akutfasen, jag kallar den gå in i väggen fasen!
Här brakar det loss och du springer fort in i en vägg och det tar fullkomligt stopp. Ingenting funkar längre...
Många beskriver det verkligen som att gå in i en vägg, man fattar ingenting och tycker allt går så sjukt snabbt!
Vad hände? Hur kan jag bara ligga här? Varför funkar inte min kropp? Vad ska jag säga till alla? Jag är nog tillbaka på jobbet om en vecka...jaja, vi får väl se!
Om man då kollar på prestationsprinsessan fasen, så borde man ju förstå. Man borde förstå varför det tillslut tar stopp. Men icket, väldigt ofta fattar man ingenting!
I denna fas så höll jag skenet uppe ett tag för att sedan totalt sluta funka!
Jag orkade ingenting. Jag orkade inte med varken människor, ljud eller djur. Jag kunde inte sova men jag kunde inte heller ta mig upp ur sängen, jag glömde siffror, tider och om det var dag eller natt!
Jag kunde inte vara duktig längre och diska, prata i telefonen och hjälpa barnen samtidigt. Ingenting gick göra samtidigt längre.
I denna fas fick jag utskrivet antidepressiva, vilket jag aldrig började med!
Men han som skrev ut dom visste nog inget om utmattning och hur alla dessa känslor kan misstolkas som depression. Jag misstolkande inte, utan läkaren.
Jag sa flera gånger att jag inte var deprimerad, men gick ändå hem med medicin. Jag blir arg bara jag tänker på det, tur jag följde min magkänsla och sket i att stoppa i mig dom.
Jag hoppade över medicinen och tänkte att detta ska jag faktiskt klara mig utgör ändå! Med hjälp av alternativa lösningar.


3. Sömngångarfasen

Nu kommer vi till den tredje fasen som är återhämtningsfasen, eller sömngångarfasen. Här brukar många börja komma åt rätt håll.
Kanske orkar du ta dig upp, promenera lite grann, ta en fika med en vän eller något annat du gillar. Men du orkar inte så mkt mer än nån sak per dag.
Saker tar tid men små framsteg görs och många accepterar även att utmattningen bet sig fast. Jag tror att acceptans är super viktigt, så kan man släppa och gå vidare.
Om man inte accepterar så är det lätt att fastna, skämmas och inte kunna släppa taget om utmattningsdjävulen.
I denna fas är många trötta, har svårt med koncentration, minnet mm. Ungefär som i tidigare faser men snällare.
Här behövs tid, tiden som sjukvården och försäkringskassan verkar missa idag.
Allt ska gå så snabbt, människor ska tillbaka efter 1 vecka eller max en månad. Det vi vet är att det bara tiden som kan göra att det utmattade kommer tillbaka. Får man inte tid så kommer man inte heller att läka, tiden är även så olika för alla människor.
Tiden läker alla sår stämmer verkligen in här, utan tid läker man inte.

Hopp blir min fjärde fas som kom till exakt i skrivandets stund!


Alla som kan mycket säger att utmattningen alltid medför stresskänslighet även när du är frisk och andra symtom försvunnit!
Så behöver det inte vara, vi är alla unika varelser. Jag är exakt som innan min utmattning men uppdaterad och mkt bättre på att lyssna på mig och inte bara alla andra.
Med rätt verktyg kan du slippa skiten, men övning gäller och att lyssna på kroppen.
Jag är inte mer stresskänslig än innan och idag kan jag hantera stressen och bryta den i tid.
En viktig del i min återhämtning är att inte bli rädd för bakslag, utan att vara i det, ta hand om mig och inse att nu blev det för mycket igen. Tillslut försvinner även bakslagen...

Här kommer ett erbjudande till dig:


Jag jobbar som coach och rådgivare mot personer i utmattning och stress. Det är det jag brinner för. Jag ger alltid bort ett första samtal gratis för att se hur jag kan hjälpa på bästa sätt. Jag vet även att många inte orkar prata, det är ok. Skicka mig bara ett mail så tar vi det därifrån.


Kom ihåg att ett samtal kan förändra och vara starten på ngt nytt.


Ni kan maila mig på [email protected]


Eller boka ditt samtal här!


KRAM/Johanna