Vi lever här och nu

Vi lever här och nu

Oct 17, 2020

Du vet väl om att den enda tidpunkt du kan ändra är just nu?

Du kan inte göra något åt det som varit eller det som ska komma.

Du kan bara göra något åt vad som händer just nu.

Det finns inga som helst fördelar att älta det som varit. 

Att tänka på saker som du ändå inte kan ändra, saker som hänt. Ta det som händer dig som en läxa, som något du behövde gå igenom för att växa, lär dig av det som hänt och gå vidare.

Lev NU!

Ditt liv händer just NU och genom att älta det som har varit så förstör du nuet. Glöm och gå vidare är faktiskt ett bra råd även om det inte är lätt.

Genom att tänka på saker som hänt som du ändå inte kan göra något åt så missar du chanser i nuet. Du ser inte möjligheter som kommer din väg för du är så fokuserad på något du inte kan göra något åt. 

Om du tänker på en händelse i ditt förflutna hela tiden, så finner du inte glädjen i detta ögonblick, visst vill du hellre vara lycklig NU än vara olycklig för att du tänker på något som hänt och som du inte kan förändra. 

Eller för den delen lever dig tillbaka till en lycklig tidpunkt i din historia - det gör dig inte genuint lycklig just nu och skapar inte ett liv värt att leva.

Minns såklart de bra stunderna men fokusera inte på dom och tro att du aldrig kan bli så lycklig igen som du var då.

Detsamma gäller framtiden.

Tillbringar du Nuet med att oroa dig för saker som kanske kan hända så förstör du också ditt liv. 

Det är NU du lever. Du kan ändra framtiden JA men bara genom att ändra något du gör just nu - ett beslut du tar just nu.

Det är meningen att vi ska vara lyckliga och ha roligt, att vi ska växa och nå våra mål. Du kan inte vara lycklig om du hela tiden ältar eller oroar dig.

Tänk efter själv, när har du varit som lyckligast? När du har fokuserat på något roligt som händer nu eller när du försökt förutse vad som ska hända i en viss situation i framtiden?

Har du varit som lyckligast när du varit närvarande och uppvaktat någon på födelsedagen eller när du oroat dig för att du ska missa planet du ska med tidigt på morgonen om två månader?

Du kan alltid förändra dig. Ditt liv börjar nu. Ta chansen.

Troligen kommer du att få jobba med dig själv en hel del innan du kan bli den närvarande lyckliga person som du kan vara men det är värt det jag lovar.

Jag är en person som alltid oroat mig för framtiden och försökt förutspå vad som ska hända och hur jag ska reagera. Jag kan få konstiga tankar om vad som kan hända och målar ofta upp hemska situationer i min skalle.

Jag har jobbat hårt med att få bort det här och även om det inte är helt borta än så är jag mycket positivare och gladare nu. Jag mår så mycket bättre när jag ignorerar sådant - byter ut dom tankarna på att fokusera på nuet och leva istället.

För om jag oroar mig för något som kanske eller kanske inte händer så förstör jag nuet och jag kan inte ändra situationen genom att oroa mig. Det enda sättet jag kan eventuellt ändra situationen på är att ta rätt beslut när tiden är inne. 

Ligger beslutet inte i mina händer då blir det som det blir och det är inget att göra åt - det blir aldrig bättre av att jag sabbar tiden före händelsen genom att spela upp den i min hjärna i olika versioner.

Lev NU, ha KUL, var LYCKLIG. Lycka ger dig mer lycka i framtiden. Dina tankar och känslor skapar ditt liv. Vill du ha ett bra eller dåligt liv?

Observera att som jag sagt förut handlar det här inte om att vid varje tidpunkt vara jättelycklig och aldrig vara olycklig, ledsen eller arg. Det handlar om att kunna vända de dåliga situationerna så snabbt som möjligt. 

Här ska du få en bra Övning av mig:

Skriv ner antingen saker som du ältar från det förflutna eller saker du oroar dig för - eller båda om du håller på med båda sakerna.

När det gäller saker från det förflutna så förlåt inblandade personer (inom dig du behöver inte prata med dom) eller förlåt dig själv, se om du kan hitta läxan, vad du behövde lära dig från händelsen och stryk sedan ett streck över den och glöm den.

När den dyker upp i din hjärna igen så bli inte irriterad eller arg på dig själv utan konstatera det bara och byt ut tanken mot andra glada tankar. Detta kräver övning men det fungerar. 

När det gäller framtiden så stryk ett streck över händelsen och sedan gör du likadant - byt tanke mot glada, positiva tankar - om Nuet istället.

Du lever NU!

Kärlek/Johanna