Visst är det skönt att vila med mobil?

Visst är det skönt att vila med mobil?

Apr 08, 2018

Jag följer poddar, serier och lyssnar på musik i min mobil för att kunna koppla av.

Jag gör det när jag är på väg till jobbet, när jag cyklar, när jag ska sova. Jag gör det när jag är på väg nånstans och det är så skönt. Jag gör det även när jag inte är på väg, bara för att koppla av.

Det är väldigt många människor som gör på detta viset och upplever en avkoppling i det. Väldigt många andra eller samma personer gillar att slösurfa på nätet eller på sociala medier. Vi håller oss ständigt uppkopplade och vill inte missa något.

Men vad är det vi missar på riktigt? Och spelar det någon roll? 

Alla dessa uppkopplade timmar, för det handlar om timmar, anstränger vår fantastiska hjärna. Vår hjärna som inte behöver stimuleras hela tiden. Mönstret att alltid vara uppkopplad, pilla på mobilen och att hänga med liknar mest ett beroende tycker jag.

Och vet du vad jag vet hur det känns, men jag vet även hur det känns att ha blivit av med det. 

Om du du redan har en hjärna som är i utmattning så tror jag att det minsta din hjärna behöver är ansträngning på detta vis.

Jag läste nånstans för många år sedan om just detta med beroende och med hur vår hjärna fungerar vid beroende. Vi får kickar av att vara beroende, jag menar ett beroende om vi tex kollar på alkohol, sex eller nåt annat man kan bli beroende av.

Så handlar det just om kickar?

Det finns något i vår kropp som heter dopamin, just dopamin finns i vår hjärna och spelar in när vi snackar om njutning. Det kan som du då förstå handla om droger, shopping, sex eller något annat….

Ju högre halter dopamin vi får i vår fina hjärna ju mer njutning får vi, rätta mig om jag har fel men det är så jag har fattat det när jag har läst på i ämnet.

Men det som också händer om vi hela tiden tar tex droger är att vår egna produktion av detta dopamin minskar. Alltså vår egna dopaminproduktion avtar och vi måste nu öka på drogerna för att få denna njutning.

Det sjuka i detta är att det inte bara handlar om droger, sex m.m. utan också MOBILER!

Om du tex lägger upp mkt bilder på din facebook på det ni gjort i helgen och många personer gillar din bild, då kommer kicken. Dopaminkicken kommer och du får en känsla av njutning.

Denna kick och denna känsla kan alltså göra dig beroende. Jag tycker det är otäckt. 

Att vara mobil beroende tror jag idag är väldigt vanligt och jag har själv varit nära men jag har brutit mönstret. Men fattar man att man är beroende och vad kan man göra för att bryta mönstret?

Väldigt många som hamnar i utmattning hamnar i serier, youtube, facebook, poddar och allt vad som finns. Oftast tror man att det är det enda sättet att få vara fri en stund, att få rensa hjärnan att få vara ifred.

Jag tror det är mkt bättre att ha det tyst, att gå ut i naturen och bara vara är det enda sättet att rensa hjärnan på riktigt. Att rensa hjärnan via mobilen är ju egentligen bara att ge hjärnan kickar och tillfredsställa vårt beroende av dopamin.

Om vi har matat vår hjärna med stimuli under många år genom hårt arbete, positiv uppmärksamhet och duktig flicka syndromet så behöver vi få dessa kickar nån annanstans och i dagens samhälle blir det lätt mobilen. 

Tänk om man i så många år ansträngt sin hjärna genom arbetet och arbetet hemma, stressen och nya kickar när man bockat av allt man ska göra sen försvinner det när man blir sjukskriven.

Då behöver det bockas av nån annanstans. Jag vet att alla inte hamnar här och jag vet att det kan smyga sig på. Jag vet även att det är värt att tänka på och att det är värt att ta sig en liten funderare runt detta. Använder du mobilen för att få kickar eller kan du hantera den? 

Jag använder min mobil då den är en stor del av mitt jobb idag. Men jag använder den på ett helt annat sätt.

Jag styr min tid i mobilen och använder den inte innan sänggående. Jag slötittar inte på massa youtube klipp eller sånt jag egentligen inte gillar.

Jag följer sidor jag får ut något av och jag har tagit bort resten. Jag har gått ur grupper som inte ger mig något utan som tar massor.

Jag tar inte upp mobilen direkt det blir reklam när vi ser en film på tv, detta försöker jag även få med resten av familjen på vilket inte är superlätt.

Jag har även stängt av alla pling i mobilen såsom mail, facebook m.m. Jag svarar när jag kan svara och jag låter folk vänta om jag inte är inne just när dom skriver till mig.

Jag låter min hjärna vila och jag försöker vara där jag är. Alltså tex i bilen, i filmen, på toaletten osv…


Känner du igen dig?


Kärlek/Johanna