Visste du detta om Magnesium?

Visste du detta om Magnesium?

Sep 23, 2019

Får du i dig tillräckligt med Magnesium?

En frisk människa behöver minst 300-450 magnesium per dag. I västvärlden är intaget knappt 250 mg – att jämföras med 1250 mg/dag i början av 1900-talet.

Det som är unikt med magnesium är att det hjälper bland annat kroppen att ta upp andra mineraler som kalcium, fosfor, natrium och kalium. Det är också en förutsättning för att vitaminerna B, C och E fungerar rätt i kroppen. Så viktigt!

Magnesium är essentiell(livsnödvändig) för väldigt många kroppsfunktioner,t ex nödvändig för hypofysen och fungerar som lugnande samt motverkar stimulerande effekter från binjurarna.

Kalcium och magnesium samarbetar i många processer t ex så drar kalcium ihop muskelcellerna och magnesium har en avslappnande effekt. Kalcium stimulerar nervsignaler och magnesium ger avslappning. Magnesium reglerar även tillgången och användningen av kalcium i cellerna.

Det bidrar verkligen till en god nattsömn och hjälper även till att hålla syra-bas balansen i kroppen.

Muskelarbete kräver magnesium – så brist kan leda till muskelsvaghet och trötthet.

Det reglerar även blodtrycket och kan sänka högt blodtryck samt reglerar också blodsockerbalansen och minskar inflammationer i kroppen.

Förhindrar sjukliga förändringar i cellmembranen som kan orsaka cancer

Tillsammans med kalium motarbetar det kronisk trötthet.


Magnesiumbrist ökar risken för diabetes och tycks även öka mottagligheten för cancer. Det ökar även risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Visste du det? 


Magnesium är en av de vanligaste mineralbristerna.

Det beror bla på att raffineringen av helkorn och råris till vitt mjöl och vitt ris tar bort över 75% av magnesiuminnehållet. Galet!!!!

Den moderna kosten står bara för 40% av rekommenderat intag av magnesium. Vad du kanske inte heller vet är att det förbrukas även vid intag av läsk och alkohol samt raffinerad eller fettrik mat. Har man för mycket kalcium i kroppen kan det också förbrukas ytterligare (mjölk innehåller mycket kalcium...)

Vid fysisk och mental stress, som väldigt många lever i idag, ökas förbrukningen och därmed behovet av extra magnesium.

Om det skulle tillsättas magnesium i allt dricksvatten och alla läskedrycker då skulle det gå att rädda minst 21 miljoner liv per år. (enl Paul Mason som samlat forskning och statistik över 25 år)

Jag skulle säga att alla i Sverige bör ta magnesiumtillskott för enligt Peter Wilhelmsson, har de allra flesta har ett 5-10 gånger större kalciumintag än magnesium.

(Källa Näringsmedicinska uppslagsboken av Peter Wilhelmsson)


Min kvällsdrink innehåller en perfekt sammansättning av mineraler

och förhållandet mellan de olika mineralerna säkerställer att de fungerar på bästa sätt i kroppen.

Förhållandet mellan magnesium och kalcium är t ex exakt det kroppen behöver för att dessa ska fungera optimalt tillsammans.


Det är grymt att veta att jag får i mig rätt mängd varje dag! Det märks även på mig då jag har superåterhämtning och sover väldigt bra numera.


Här hittar du mitt favorit mineral-tillskott! Testa! Du kommer inte att ångra dig.


Kärlek, 

Johanna